Zalety

Liczne zalety jagody acai powodują, że coraz więcej ludzi sięga po ten magiczny owoc o uzdrawiającym działaniu. Przekonaj się, że owoce acai to samo zdrowie!

Acai to przede wszystkim bardzo silny przeciwutleniacz, który usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i układu krążenia. Przeciwutleniacze są substancjami, które bronią ludzki organizm przed szkodliwym działaniem molekuł tlenu, zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki osłabiają aktywność komórek i przyspieszają starzenie się organizmu, może też powodować zapalenie stawów, astmę, choroby nowotworowe, chorobę Parkinsona i wiele innych schorzeń. Jagoda acai skutecznie zapobiega tym dolegliwościom, ponieważ skutecznie zwalcza wolne rodniki i neutralizuje je.

Jagody palmy brazylijskiej są polecane także osobom, które mają problemy z cholesterolem,. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 acai berry jest w stanie obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL przy jednoczesnym wzroście poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.

Acai zwiera też kwasy z grupy omega-3, które stanowią Az 60% budulca ludzkiego mózgu. Brazylijskie jagody usprawniają funkcjonowanie mózgu, poprawiają zdolność zapamiętywania oraz koncentrację uwagi.

Liczne aminokwasy, których źródłem są jagody acai, regenerują oraz wzmacniają układ nerwowy, a 21 pierwiastków śladowych uzupełnia niedobory i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. W konsekwencji osoby przyjmujące owoce acai są bardziej odporni na działanie bakterii, wirusów, grzybów i chorobotwórczych drobnoustrojów.

Niezwykła kombinacja pierwiastków śladowych i aminokwasów powoduje, że za sprawą jagód acai organizm szybciej regeneruje się po dużym wysiłku fizycznym. Duża zawartość naturalnych lipidów wzmacnia wydolność i kondycję, zaopatrując nas w niezbędną porcję energii i sił witalnych.

Te niezwykłe brazylijskie owoce znacznie przyspieszają proces przemiany materii, dzięki czemu mogą być pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami. Ponadto acai zmniejsza uczucie głodu i zapobiega niekontrolowanym napadom wzmożonego apetytu. Błonnik pokarmowy usprawnia procesy trawienia i pomaga zwalczyć objawy refluksu przełykowo-żołądkowego.

Jagody acai mogą stanowić bardzo ważny element profilaktyki chorób nowotworowych, wykazują bowiem silne właściwości antymutagenne. Zapobiegają w ten sposób uszkodzeniom łańcucha DNA, prowadzącym do mutacji i zmian rakotwórczych.

Nie można pominąć również zbawiennego wpływu acai na urodę. Zawarte w tych jagodach naturalne fitosterole hamują procesy destrukcji wierzchniej warstwy skóry. Regularne spożywanie owoców acai sprawi, ze twoja cera będzie wygładzona, elastyczna oraz optymalnie nawilżona.

Dodaj komentarz