Zalety

Liczne zalety jagody acai powodują, że coraz więcej ludzi sięga po ten magiczny owoc o uzdrawiającym działaniu. Przekonaj się, że owoce acai to samo zdrowie!

Acai to przede wszystkim bardzo silny przeciwutleniacz, który usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i układu krążenia. Przeciwutleniacze są substancjami, które bronią ludzki organizm przed szkodliwym działaniem molekuł tlenu, zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki osłabiają aktywność komórek i przyspieszają starzenie się organizmu, może też powodować zapalenie stawów, astmę, choroby nowotworowe, chorobę Parkinsona i wiele innych schorzeń. Jagoda acai skutecznie zapobiega tym dolegliwościom, ponieważ skutecznie zwalcza wolne rodniki i neutralizuje je.

Jagody palmy brazylijskiej są polecane także osobom, które mają problemy z cholesterolem,. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 acai berry jest w stanie obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL przy jednoczesnym wzroście poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.

Acai zwiera też kwasy z grupy omega-3, które stanowią Az 60% budulca ludzkiego mózgu. Brazylijskie jagody usprawniają funkcjonowanie mózgu, poprawiają zdolność zapamiętywania oraz koncentrację uwagi.

Liczne aminokwasy, których źródłem są jagody acai, regenerują oraz wzmacniają układ nerwowy, a 21 pierwiastków śladowych uzupełnia niedobory i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. W konsekwencji osoby przyjmujące owoce acai są bardziej odporni na działanie bakterii, wirusów, grzybów i chorobotwórczych drobnoustrojów.

Niezwykła kombinacja pierwiastków śladowych i aminokwasów powoduje, że za sprawą jagód acai organizm szybciej regeneruje się po dużym wysiłku fizycznym. Duża zawartość naturalnych lipidów wzmacnia wydolność i kondycję, zaopatrując nas w niezbędną porcję energii i sił witalnych.

Te niezwykłe brazylijskie owoce znacznie przyspieszają proces przemiany materii, dzięki czemu mogą być pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami. Ponadto acai zmniejsza uczucie głodu i zapobiega niekontrolowanym napadom wzmożonego apetytu. Błonnik pokarmowy usprawnia procesy trawienia i pomaga zwalczyć objawy refluksu przełykowo-żołądkowego.

Jagody acai mogą stanowić bardzo ważny element profilaktyki chorób nowotworowych, wykazują bowiem silne właściwości antymutagenne. Zapobiegają w ten sposób uszkodzeniom łańcucha DNA, prowadzącym do mutacji i zmian rakotwórczych.

Nie można pominąć również zbawiennego wpływu acai na urodę. Zawarte w tych jagodach naturalne fitosterole hamują procesy destrukcji wierzchniej warstwy skóry. Regularne spożywanie owoców acai sprawi, ze twoja cera będzie wygładzona, elastyczna oraz optymalnie nawilżona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć × 5 =