Mity i fakty dotyczący jagody acai

Wokół działania jagody acai oraz suplementów diety wyprodukowanych na jej bazie narosło wiele mitów. Fakt, że jagody acai wpływają pozytywnie na wiele funkcji życiowych i na funkcjonowanie wielu elementów ludzkiego organizmu, został potwierdzony naukowo, jednak warto przyjrzeć się dokładniej niektórym przekazom o acai berry. W co wierzyć? Co jest prawdą, a co fałszem? Zacznijmy od faktów.

Jagoda acai zwalcza wolne rodniki – prawda. Acai zalicza się do tych roślin, które posiadają najwięcej antyoksydantów, hamujących aktywność wolnych rodników.

Jagoda acai wspomaga odchudzanie – prawda. Acai przyspiesza metabolizm, reguluje procesy trawienne, hamuje apetyt i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jednakże bez diety i aktywności fizycznej odchudzające właściwości jagody acai nie zostaną wykorzystane. Jeżeli szukasz odpowiedzi na pytanie jak schudnąć i utrzymać nową wagę koniecznie dowiedz się więcej o odchudzających właściwościach acai berry.

Jagoda acai wzmacnia odporność organizmu – prawda. Cenne substancje wchodzące w skład acai berry obniżają poziom szkodliwego cholesterolu i utrzymują w normie poziom dobrego cholesterolu. W ten sposób stanowią istotny czynnik w profilaktyce schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Jagoda acai poprawia wygląd cery – prawda. Fitosterole znajdujące się w acai berry oddziałują na zewnętrzne warstwy skóry, widocznie ją wygładzając, nawilżając i ujędrniając.

Jagoda acai poprawia sprawność umysłową – prawda. Jest to możliwe dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym z grupy omega, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.

Jagoda acai to bogate źródło wapnia – fałsz. Szacuje się, ze w 100 g suchej masy acai znajduje się 260 mg wapnia, ale nie przeprowadzono naukowych, rzetelnych badań, które jednoznacznie udowodniłyby, że acai jest bogatym źródłem wapnia. Z tego powodu trudno zweryfikować, jak jest w rzeczywistości. Nie można więc uznać tego stwierdzenia za prawdę.

Jagoda acai ma więcej białka niż kurze jajo – fałsz. W reklamach preparatów opartych na jagodzie acai często podaje się informację, że jagoda ta posiada więcej białka niż kurze jajo. Jest to fałsz, ponieważ w 100 g suchej masy acai jest 8,1 g pełnowartościowego białka, natomiast w 100 g kurzego jaja aż 12,6 g białka.

Jagoda acai jest w stanie wyleczyć z wielu schorzeń – fałsz. Jagoda acai nie jest lekarstwem i nie może wyleczyć z choroby. Wspomaga jedynie leczenie i stanowi element profilaktyki zdrowia.

Suplementy na bazie acai są całkowicie naturalne – fałsz. Nie wszystkie suplementy są w 100% naturalne – niektórzy producenci dodają do nich konserwanty i barwniki. Przed zakupem zawsze należy zapoznać się ze składem preparatu.

2 odpowiedzi na „Mity i fakty dotyczący jagody acai

  1. Marek pisze:

    Słyszałem, że jagody acai posiadają dużą zawartość tłuszczu i jedzone w nadmiarze powodują nadwagę. Czy to prawda?

  2. Migotka pisze:

    nie, no co ty. Oczywiście, że w nadmiarze mogą wywołać jakieś skutki uboczne ale na pewno nie nadwagę. Już szybciej rozwolnienie… ;p Trzeba pamiętać, ze każdy taki produkt trzeba wesprzeć odpowiednią dietą. Na chudzianka.pl/skuteczna-dieta-na-odchudzanie-kryteria-wyboru są fajne porady

Skomentuj Marek Anuluj pisanie odpowiedzi