Jak działa?

W skład jagód acai wchodzą antyoksydanty, fitosterole, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz cała gama pierwiastków śladowych i witamin. To niezwykłe, optymalne połączenie różnorodnych składników odżywczych powoduje, że działanie acai berry na ludzki organizm jest zdumiewająco wszechstronne, a owoc ten wspomaga niemal wszystkie nasze funkcje życiowe.

Szczególnie cenna jest wysoka zawartość białka i aminokwasów. To właśnie te substancje stanowią podstawowy budulec ludzkiego organizmu, wpływają na wydzielanie hormonów i procesy trawienne. Acai pomaga zatem zachować siły witalne.

Układ immunologiczny jest wspomagany przez acai berry m.in. za sprawą beta-sisterolu, który wzmacnia odporność na choroby oraz chroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi.
Unikatowa kombinacja cennych witamin i minerałów powoduje, ze jagoda acai wywiera zbawienny wpływ na stan włosów, paznokci i cery. Widocznie wygładza skórę, uelastycznia ją oraz nadaje je jędrność i nawilża.

Acai to prawdziwa kopalnia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera NNKT omega-3, omega-6 i omega-9, dzięki którym doskonale wpływa na funkcjonowanie mózgu, procesy zapamiętywania i rozumienia nowych informacji, koncentrację oraz zdolność do skupienia uwagi.

Kwasy z grup omega oddziałują także na gospodarkę cholesterolową. Utrzymują poziom dobrego cholesterolu na odpowiednio wysokim poziomie, przy czym jednocześnie obniżają poziom szkodliwego cholesterolu. Owoce acai stanowią zatem istotny element profilaktyki takich chorób, jak miażdżyca, udar serca, udar mózgu czy zakrzepica żylna.

Antocyjaniny minimalizują ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych i powodują, że naczynia krwionośne pracują wydajniej, co przekłada się na lepsze ukrwienie i dotlenienie organizmu. Przypuszcza się, że antocyjaniny w połączeniu z fitosterolami wpływają na tkankę łączną i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Szczególnie istotne właściwości posiadają zawarte w jagodach z Puszczy Amazońskiej antyoksydanty, posiadające zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Wolne rodniki to szkodliwe dla zdrowia molekuły tlenu, które uszkadzają komórki, zmniejszają ich aktywność i przyspieszają procesy starzenia. Ponadto powodują uczucie zmęczenia i szybką utratę witalności. Dzięki antyutleniaczom owoce acai skutecznie zwalczają wolne rodniki.

Spożywanie jagód acai jest polecane także osobom z nadwagą. Jagody palmy brazylijskiej przyspieszają przemianę materii, regulują procesy trawienne oraz hamują uczucie głodu. Ponadto jagody te zawierają mnóstwo wartościowych składników odżywczych, a dzięki temu mogą uzupełnić ubogą dietę odchudzającą i zapobiec niedoborom podczas odchudzania się.

Dodaj komentarz